Ünnepi öltözékek - Esküvők, Bálok

A kiemelt események nem mindennapi öltözéket kívánnak. Alapvetően leszögezhetjük, hogy ünnepi eseményekre minden esetben sötét öltöny (vagy ennek alternatívái: szmoking, zsakett, frakk stb.) viselendő, valamint a visszafogott és szolid színű kiegészítők ajánlottak. Alkalmi megjelenéskor a nyakkendő viselete mellett, a hófehér, ekrü és paszetellszínű ingek viselete az elvárt.


VŐLEGÉNY

Esküvői megjelenéskor a teljes öltözék megválasztását nagyban befolyásolja a nyakkendőhöz való viszonyunk. Itt alapvetően három fajta típust különböztetünk meg: hagyományos selyem nyakkendő, csokornyakkendő illetve a francia nyakkendő, vagy plasztron. Fontos hangsúlyozni, hogy országonként a hagyományok nagyban befolyásolják az öltözéket ; az angolszász országokban a stresemann és a zsakett a preferált hagyományos nyakkendővel, míg Európa több országában a vőlegény viselet sok esetben megegyezik a black tie viselettel. Mindemellett a divattrend változása az esküvői divatot sem hagyja érintetlenül. A fentiek – valamint természetesen a saját ízlésünk határozza meg, hogy ki melyik fajta öltözéket választja.

Mi az Andrew’s Ties-nál - természetesen ami az esküvői öltözék ing-nyakkendő összeállítását érinti - két alapviseletet tartunk stílusosnak, a következőkben ezzel foglalkozunk részletesebben:


ESKÜVŐI ÖLTÖZÉK HAGYOMÁNYOS INGGEL ÉS NYAKKENDŐVEL

(Nézzen esküvői öltözékeket hagyományos inggel és nyakkendővel!)A vőlegény ingének a színe minden esetben fehér (kivételt képezhet, ha a menyasszony ruhája nem fehér, hanem más színű), gallérja kent vagy cápagallér (legombolós gallér elegáns, így esküvői viseletként sem stílusos), anyaga 100% pamut. Stílusos, és a megjelenést kifejezetten ünnepivé teszi a visszahajtott ingujjú duplamandzsetta, amelyet nemesacél, drágakő, ezüst vagy arany mandzsettagomb fog össze.

A nyakkendő hófehér, tört fehér, ekrü, csontszínű, ezüst vagy arany színű, de lehet akár rózsaszín vagy halványkék is. Egyszínű vagy uni mintás mellett szóba jöhet még az anyagában mintás, pettyes vagy csíkos, amennyiben a mintázata az ünnepi alkalomhoz illeszkedően visszafogott.

Sokan kedvelik  nyakkendőcsipesz vagy nyakkendőtű használatát. Mi inkább ez utóbbit javasoljuk, hiszen akár mellényes, akár mellény nélküli viselet esetén is látható és használata jó ízlésről és stílusérzékről tanúskodik.

Megjelenésünket még ünnepibbé tehetjük díszzsebkendő viseletével. Itt fontos tudni, hogy a díszzsebkendő színe vagy a nyakkendő, vagy pedig az ing színével kell, hogy harmonizáljon. Semmi esetre sem javasoljuk ugyanazon mintájú ing és nyakkendő viseletét (ez alól természetesen kivételt képez a hófehér ing-hófehér díszzsebkendő összeállítás), sokkal inkább célszerű arra törekednünk, hogy a nyakkendőnk és díszzsebkendőnk egymással - mind anyagában, mind mintázatában - összhangban legyen.

Ne feledkezzünk meg, hogy övünk minden esetben a cipő színével harmonizáljon, illetve figyeljünk oda, hogy a ruházatunkon megtalálható fémek is összhangban legyenek (ezüst övcsat-ezüst mandzsettagomb pl.). Öv helyett nadrágtartó is viselhető, amely megjelenésünket egyedivé és stílusossá teszi.

 

 nyakkendo


ESKÜVŐI ÖLTÖZÉK SZMOKING INGGEL ÉS CSOKORNYAKKENDŐVEL

(Nézzen esküvői öltözékeket szmoking inggel és csokornyakkendővel!)


A szmoking ing az ingek egy speciális típusa. A hagyományos ingektől a gallér állása és a mellrész kidolgozása különbözteti meg. A szmoking ing gallérját nevezik „apagyilkos” gallérnak (az elnevezés egy félrehallás következménye: a XIX. századi Franciaországban a nép ezt a gallért „parasite”-nak nevezte, amely később „parracide”-dá, azaz apagyilkossá módosult.), jellemzője, hogy az állógallér végei határozott szögben lehajlanak. A szmoking ingek duplamandzsettával stílusosak, amelybe nemesacél, drágakő, ezüst vagy arany mandzsettagomb kerül. A mellrészén gombok nélküli változatához speciálisan erre a célra készített díszgombok tartozhatnak.

Szmoking inget csak és kizárólag csokornyakkendővel lehet viselni. Ezek közül is az a stílusos, amely nincs előre megkötve, hanem azt a viselője köti meg (természetesen ez egy olyan finomság, amelyet csak a legszakavatottabb szem vesz észre). Színét tekintve a legelfogadottabb a fekete, fehér és tört fehér, de sokan kedvelik szürke, burgundi, sőt piros színben is.

Szmoking inghez spanyolöv viselhető (de nem kötelező kísérője), amely anyagában és színében a csokornyakkendő színéhez illeszkedik, és a hajtások rajta felfelé néznek (régen az urak ide rejtették aprópénzüket).

Szmokingos viselethez is jól passzol a díszzsebkendő, amely színében és anyagában vagy az inghez, vagy a nyakkendőhöz illeszkedik.Vőlegény éjfél után

Magyar hagyomány a menyecsketánc, amelyhez a házasulandók jellemzően átöltöznek. Itt a tradíció leginkább a menyecske ruhához illeszkedően a piros és a bordó szín viselete. A kötetlenebb megjelenésnek megfelelően teljesen elfogadott a nyakkendő nélkül hordott, kigombolt ing a fenti színekben, illetve más, a menyecskeruhához illeszkedő színben. Amennyiben valaki ragaszkodik itt is a formális megjelenéshez, úgy természetesen hagyományos selyem nyakkendő is köthető. Ez esetben ügyeljünk arra, hogy a nyakkendő színe semmiképpen ne legyen világosabb az ing színénél (pl. piros ing – fehér nyakkendő, vagy fekete ing fehér nyakkendő), hanem az ing színéhez illeszkedjen.

Örömapa

Bármilyen, formális megjelenés elfogadható, pl. sötét öltöny, világos ing, nyakkendő visszafogott színekben. Díszzsebkendő viselete emeli az ünnepélyes megjelenést. A zakó reverjének gomblyukába élő virág illeszthető.


Tanú

Az esküvői tanú megjelenésében ünnepélyes, de semmiképpen nem szerencsés, ha elegánsabb, mint maga a vőlegény, így például csokornyakkendős viselet nem javasolt. Az ing vonatkozásában természetes választás a fehér, de lehet halványkék, rózsaszín illetve bármely más pasztellszín is. Nyakkendő tekintetében a hagyományos nyakkendőt javasoljuk, visszafogott színben. Amennyiben mindkét tanú férfi, úgy stílusos, ha öltözékük illeszkedik egymáshoz.

Gyermekek az esküvőn    

Semmiképpen nem szerencsés apró felnőtteknek öltöztetni őket, ugyanakkor egy szép inggel, esetleg nyakkendővel ők is az alkalomhoz illeszkedő módon, elegánsan jelenhetnek meg.


Vendégek

Alapvető, hogy nem illik a menyasszonyt-vőlegényt túlöltözni, így urak esetén semmiképpen nem javasolt a csokornyakkendő/szmoking viselete. Mindazonáltal egy elegáns öltöny- ing-nyakkendő kombináció, esetleg egy – az esemény ünnepélyességét kifejező – díszzsebkendő biztosan jó választás.

 

nyakkendo 


BÁLOK


Black Tie

A „Black Tie”, azaz szmoking-csokornyakkendő visletetet ír elő urak számára. elnevezésnek megfelelően csak és kizárólag a kötött fekete csokornyakkendő az elfogadott megoldás, minden más szín kerülendő. Az ing duplamandzsettás „apagyilkos” ing, lehetőség szerint díszgombokkal. Hófehér díszzsebkendő, fekete spanyolöv és borjúbőr vagy lakk felülfejes, oxford cipő az elvárt kísérő.


Hölgyek számára a „Black Tie” minden esetben kisestélyit jelent.

White Tie

A „White Tie” viselet a lehető legelegánsabb öltözet. Uraknak frakkot, speciális (piké) anyagú „apagyilkos" inget, mellényt és kézzel kötött csokornyakkendőt jelent. Kiegészítője a speciális escarpens cipő és a hófehér nadrágtartó.

Hölgyeknek „White Tie” esetén nagyestélyi a kötelező viselet.

„White Tie” rendezvények jellemzően a nemesi családok kiemelt eseményei, udvari fogadások, mennyegzők, de ilyen például a minden évben megrendezett Nobel díj átadó ünnepség is.